Vald snöskoter: Ingen modell vald
Fortsätt utan att välja modell
Välj snöskotermodell - rätt delar direkt!

När du valt snöskotermodell anpassas kategorier till att visa produkter som passar vald modell

Guide - Byta kolvar (skoter)


Har det blivit dags att byta ut kolvarna på din skoter? I denna guide får ni se hur ni byter ut dem och vad man vanligtvis bör tänka på samt vanliga skador och misstag med nymonterade kolvar.

Vi erbjuder ett stort sortiment av kolvar till skotrar från varumärken som SP1, Wössner, Division och OEM. Annat välkänt kolvmärke är Sno-X vilket är densamma som SPI, de tillverkas båda i samma fabriker från Taiwan.

Ni finner det fulla utbudet i vår butik genom att klicka här: KOLVAR

 

 

Kompressionstest


En motor med försämrad kompression tappar kraft och effekt vilket exempelvis kan bero på en sliten kolv eller kolvringar. Det kan därför vara bra att kontrollera detta med hjälp av en kompressionstestare, det kan även vara intressant att se skillnaden i kompressionen före och efter ett kolvbyte. Ifall ni inte vet om det är dags för ett kolvbyte på er skoter är det i annat fall ett effektivt sätt att kontrollera om det är nödvändigt med ett byte eller om en eventuell prestandaförlust kan bero på annan orsak.

 

Demontering


(Detta är en universell beskrivning, det finns skillnader beroende på skotermodell. Om ni är osäkra på hur ni går tillväga rekommenderar vi alltid att låta en auktioriserad verkstad utföra bytet då en felaktig montering kan bli ett dyrt misstag).


Börja med att tömma kylvätskan, avlägsna slangar och kablar som är monterade på topplocket. Skruva bort grenröret och förgasarna, ta sedan bort toppen samt cylindern.

Ta sedan bort clips och tryck ut kolvbultarna så ni får loss kolvarna. Kontrollera sedan att nållagerna är hela och rullar fint samt skicket på vevstakarna så inga glapp uppstått samt att cylinderloppet är utan repor och märken. 


Ifall ni upptäcker att kolvarna är brända måste ni kontrollera att er bränsleblandning är korrekt samt att det inte beror på tändningen. Om kolven tagit rejäl skada behöver ni även göra rent vevhuset så inga gamla metallrester finns kvar. Kontrollera även så att cylinderloppet inte är skadat eller slitet.
Detta steg är extremt viktigt för att säkerställa korrekt prestanda och driftsäkerhet med de nya kolvarna!

Efter ni tagit bort kolvarna täcker ni över hålet med hjälp av en trasa för att förhindra att smuts eller skräp hamnar i vevhuset under bytet.

 

Kontrollmätning


Först av allt jämför du nya kolven med den gamla för att se att de matchar med samtliga mått, ifall det finns avvikelser hör ni av er till oss om ni köpte den här, alternativt en auktioriserad verkstad som kan meddela om kolven är felaktig till er skoter.

Belagda kolvar från exempelvis Wössner som är tillverkade utifrån specifika diametrar kan vid uppmätning verka ge för låga toleranser mellan kolv och cylinderlopp. Detta är på grund av att beläggningen ska slitas in till cylindern för att sedan uppnå korrekta toleranser.
Denna beläggning kan vara mellan 0,02-0,025 mm tjock.

Nedan följer allmäna riktlinjer för kolvtoleranser vilket kan tillämpas i de fall du borrat ur cylindern eller liknande:

Borrdiameter (mm) Tolerans (mm)
70 0,100
75 0,110
80 0,114
85 0,122
90 0,127
95 0,135
100 0,140


OBS! Större toleranser kan orsaka missljud vid uppstart då kolven kan "vicka" och slå mot cylinderloppet. När motortemperaturen stigit så brukar dessa missljud försvinna.

 

Ringgap


Innan du monterar de nya kolvringarna på kolvarna kan ni börja med att placera dom, en i taget, i cylinderloppet och trycka ner ringen cirka 13 mm i loppet med hjälp av kolven och kontrollera gapet med ett bladmått, det vill säga den springa som uppstår mellan ändarna på kolvringarna så de varken är för stora eller små.

Godkänt ändgap kan ni beräkna med hjälp av denna guide:
Guide - Ringgap (kolvringar) skoter
 

Montering


När du har säkerställt ett korrekt ringgap så kan kolvringarna monteras på kolven och eventuella markeringar på ringarna monteras uppåt.

Se bilden nedan för allmän information gällande kolvringsöppningarna:




Innan kolven monteras i cylindern eller på vevstaken så måste allt smörjas in ordentligt.

Fäst sedan ena knastret / clipset i kolven och för kolvbulten genom kolven, vevstaken/nållagret, avsluta med det sista clipset, tänk på att montera clipsen med öppningen nedåt eller uppåt i cylinderloppets riktning för att undvika att dom trycks ihop av rörelseenergin som uppstår när kolven går upp och ner i cylindern.

Tänk även på att montera kolven åt rätt håll, utgå från pilen på toppen som ska peka mot avgasporten och/eller att ventilfickorna stämmer med ventilerna.

Innan ni placerar dit de nya packningarna kontrollerar ni att de gamla inte sitter kvar, ibland kan man behöva skrapa bort dessa så det blir plant igen. Se till så att inget material hamnar i vevhuset!

Tryck sedan ihop kolvringarna och för in kolvarna i cylindern utan kraft.

Tillsist drar ni runt motorn försktigt på er snöskoter med enbart händerna för att kontrollera så allt rör sig ordentligt.

Vid åtdragning av cylinder och topplock bör ni kontrollera vilket moment ni ska dra med via er skotermanual. Återmontera sedan allt i omvänd ordning och fyll på med kylarvätska.

 

Inkörning


Nya kolvar kräver en del inkörning. Rekommendationen är en lite fetare bränsleblandning, blanda i 2% extra olja i den första tanken om du har oljeinjektor / oljepump. Om du kör med förblandat bränsle kan ni istället gå upp till 4% oljeblandning. Undvik sedan att köra full gas och kraftiga accelerationer. Kör även med ett varierat varvtal och med varierande hastighet.

OBS! Rekommendationen är att inte köra med syntetisk olja vid inkörning! Mineralolja för inkörning innehåller inga tillsatser eller ämnen som ytterligare minskar friktionen och är därför bättre lämpade vid inkörning så att motorns komponenter slits in korrekt och så snabbt som möjligt.

Exempel på inkörning av nya kolvar:

  1. Vid första uppstart kan skotern stå stilla och du varierar varvtalet (Max 50%) och gaspådraget i några minuter (utan belastning) tills motorn har fått upp temperaturen ungefär halvvägs. Stäng sedan av motorn och låt den kylas av helt och hållet.
  2. Repetera första steget 3 gånger men låt motorn bli lite varmare för varje gång
  3. Du kan nu låta motorn komma upp i arbetstemperatur, fortfarande med varierat varvtal och gaspådrag utan belastning. Låt sedan motorn svalna av helt och hållet och inspektera sedan toppens bultar så att de fortfarande är dragna med rätt moment samt att allt sitter och fungerar som det ska. Kontrollera även vätskenivåer (Olja, kylarvätska)
  4. Kontrollera tändstiftens skick och färg. Färgen bör under inkörning vara brun till mörkbrun för att visa på en korrekt oljeblandning för inkörningsprocessen.
  5. Du kan nu under belastning köra med varierat varvtal och gaspådrag tills motorn har kommit upp i arbetstemperatur (cirka 20 min). Undvik hårda påfrestningar och tomgångskörning.
  6. Upprepa föregående steg en gång till när motorn har svalnat helt och hållet. 
  7. Gör en till inspektion av bultar, tändstift och vätskenivåer
  8. När allt nu ser bra ut och fungerar som det ska så är din motor redo att prestera. Men håll alltid ett extra öga på motorn i början

 

Videoguide

 

 

Vid frågar kontakta oss gärna på info@twostroke.se