När du valt snöskotermodell anpassas kategorier till att visa produkter som passar vald modell
Guide - Byta batteri (snöskoter)
Vilket batteri passar din skoter? Vad skiljer batterierna åt och vad bör ni tänka på? I denna guide får ni reda på det ni behöver för att köpa rätt variant till er skoter.
Vi erbjuder här ett stort sortiment av batterier från välkända varumärken som ersätter de befintliga skoterbatterierna på marknaden.
- Batteriguide för snöskoter
- - Verkstadshandbok
- - Batteristorlek
- - Polplacering
- - Kallstartström
- - Batterikapacitet
- - Batterivariant
- Installera nytt batteri
Batteriguide för snöskoter
Ifall ni vill byta ut ert nuvarande batteri mot ett likadant köper ni ett med samma beteckning som står på det gamla. Om ni är osäker på vad som sitter monterat på er skoter eller om ni vill byta till ett kraftfullare kan ni läsa mer om detta nedan.
- Verkstadshandbok
Ifall ni är osäker på vilket batteri som ska sitta i er skoter kan ni börja med att ta reda på vad tillverkaren rekommenderar.
- Batteristorlek
Storleken har egentligen ingen särskild betydelse mer än att det ska få plats på avsedd plats. Därför kan en skoter använda flera olika storlekar, mät därför dimensionerna bredd, höjd samt längd.
- Polplacering
Ibland kan kablarna till batteriet vara så pass korta att batteripolerna måste vara placerade på samma ställe som batteriet det ska ersätta för att kablarna ska räcka. Kontrollera därför polerna på ert gamla batteri.
- Kallstartström
Kallstartström även kallad CCA, är det som avgör din startkraft. Det baseras på antalet ampere batteriet kan avge i 30 sekunder med en temperatur på -17,8°C innan spänningen sjunker under minimigränsen. Det är därför bra med ett högt CCA för dig med snöskoter som utsätter batteriet för många kallstarter.
- Batterikapacitet
Betecknas Ah (amperetimmar) och är ett mått som anger hur många ampere ett batteri kan ge på en timma. Desto högre Ah ju kraftfullare är batteriet.
- Batterivariant
Det finns olika batterivarianter beroende på vad man söker efter gällande kvalitet eller typ enligt nedan.
Syrabatterier:
Den vanligaste batteriformen som alltid funnits, nackdelen är att det har varit känsligt för andra placeringar än stående, mer underhåll och skötsel samt risken för läckage. Idag finns en teknik i en del av dessa batterier som kallas AGM vilket innebär att det är glasfibermattor mellan blyplattorna som binder syran. Detta tillåter montering i ett liggande läge och förhindrar läckage även om en spricka uppstår. Priset är något dyrare än ett vanligt syrebatteri.
Gelbatterier:
Detta är en utveckling på AGM batterier som istället innehåller elektrolytvätska vilket liknar en silikongel. Denna vätska fäster sig mot blyplattorna i batteriet och binder sig till en homogen massa som därmed håller sig väldigt bra i snöskotrar med mycket vibrationer och snabba ändringar på batteriets position.
Gel batterier även kallade SLA "sealed lead acid" kan monteras liggande och läckage existerar inte vid sprickor på batteriet. Är med de nya uppdateringarna därför dyrare än ett vanligt AGM batteri.
Litiumbatterier:
Det dyraste alternativet men också det med flest fördelar. Vikten är avsevärt lättare än ett tradionellt batteri (uppemot 70%), helt underhållsfritt, kortare uppladdningstid, klarar lägre temperaturer samt kan monteras i alla positioner t.o.m. upp och ned.
Installera nytt batteri
1.
Montera bort det gamla genom att börja lossa jordkabeln, detta hindrar en eventuell kortslutning ifall den positiva polen kommer åt chassit.
2.
Se över batteriplatsen så inga tendenser på rost eller skador finns. Rengör vid behov utrymmet där batteriet ska monteras.
3.
Rengör batteriklämmornas ytor för en optimal kontakt och för att förhindra glapp med batteripolerna.
4.
Montera fast klämmorna på polerna och kontrollera så de sitter fast ordentligt. Tänk på att kablarna inte ska vara sträckta med spänning väl på plats.
5.
När ni är nöjda med batteriets placering drar ni åt klämmorna eller den fästanordning som sitter monterad på er skoter för att fästa batteriet.
Vid frågar kontakta oss gärna på info@twostroke.se